Ninyin

Meditatieve intuïtie

Luisteren naar intuïtief meditatieve muziek op framedrum, handpan en mantra’s ontspant. Je kan je denken en inwendige drukte moeiteloos loslaten, zo werkt het voor mij. Op het pad van yoga vind ik steeds meer versterking en verdieping in deze subtiele ontspanningsmuziek, als tegenwicht voor het energieke Samba & Salsa ritmewerk.

Intuïtieve improvisatie, vrijheid van bewegen… en vooral adem… krijgen ruimte als ik jams in deze sferische muziek begeleid. Het is een natuurlijke ontwikkeling, eerst bewust en ritmisch. Dan uit je hoofd weg… Vanuit je buikademhaling spelen en zingen, geaard en gecentreerd vanuit je natuur en diepe innerlijke kracht, je “innerlijk weten”, in contact gaan met de wereld om je heen.

Stille kracht

In ons moderne leven worden we continu in onze actie energie gevraagd, we leven in ons hoofd en blijven “aan staan”… onder spanning verkrampt ons lichaam steeds meer… je kunt jezelf niet meer “uit” zetten… Herkenbaar? Mijn klik in ontspannen en opladen heb ik kunnen terugvinden door mij te verdiepen in Mindfulness & Yinyoga. In Yin ervaar je hoe je met loslaten alle opgeslagen spanning uit je lichaam trekt.

In de Yin & Yang cirkel is het zwarte deel met de witte punt “Yin”. Het nachtzwart is symbolisch voor ontvankelijkheid, stilte, rust en vrouwelijke energie. Yinyoga is een recente en overzichtelijke vorm, het komt voort uit Oosterse vechtkunst, als training van bewustzijn, souplesse en energieflow.

In Yinyoga houdt je asana’s of poses langere tijd aan, in rust en stilte, tot je voelt hoe je spanning loslaat. Yin voelt als heel bewuste, aandachtige stilte in contact met jezelf, met je natuur, met de aarde. Geen hoofd-actie, niet denken-doen, maar bewust-zijn en ge-voelen, ge-waar-worden, lijfelijk en emotioneel. Wat zegt je lijf jou? Klopt alles wat je doet en waar je in meegaat? Na deze ontspanning kan je anders in je actie-energie gaan, je kan beter gecentreerd blijven in de overweldiging van je buitenwereld.

Geluid, ritme en zang, met name mantra’s, passeren je drukke denkbrein en maken direct contact met je aandachts- en gevoelscentrum, je zenuwstelsel en je lijf. Je merkt dit als je je ogen sluit en naar muziek luistert of muziek maakt.

Mantra’s zijn “antieke technieken” voor een reset van je zenuwstelsel. Combinaties van adem en klank die je helpen los te maken wat vast zit en energie te activeren die je nodig hebt. “Man – Tra” is Sankriet, de yoga taal, het betekent “gedachte beschermer”. Een mantra helpt je aandachtig te blijven, in focus, bij jezelf en positief… het beschermt je tegen het overweldigend gestuiter van je nooit stille interne gesprek, tegen onnodige angst of zorgen.

De yoga van klank en mantra’s heet nāda yoga. In nāda is het mantra van mantra’s ॐ (“OM”, of “AUM”), dit is de bron van alle klanken die een mens kan maken. In het symbool ॐ zijn 4 bewustzijnsniveaus verbeeld: “alert”, “droom”, “diepe slaap” en “één met je ziel”.  Chanten van dit mantra centreert je, brengt je bij jezelf, bij je één-heid, all-een.

Ninyin Jam

Ninyin is mijn begeleide klank meditatie jam, waarin je mag luisteren en ontspannen of waarin we samen spelen. Deze verfrissende jam komt voort uit enkele “magic moments” tijdens mijn Lichtpuntjes Boostcamp-weekends met manifestatiecoaches Shanti Silos en Sabine ter Steeg.

Ninyin betekent verborgen kracht… dat is wat we beogen in samenspel te openen in deze jam… maak je innerlijk weten los!

Neem contact met me op als je iets voelt voor deze jam of voor muzikale begeleiding van je yoga sessie… Namasté!

"Een stille snelweg in warmrode avondgloed... een mysterieuze motorrijder haalt mij in... op zijn rug draagt hij een grote yin & yang cirkel, die ik tot aan de horizon blijf zien... Het is de avond na het afscheid van mijn vader, het voelt als zijn laatste wijze hint."

Marc de Vries  |  Ninyin