Kracht

Natuurlijk zijn

Jammen is vrij spelen, zonder belemmerende remming spelen vanuit je natuurlijke zijn. Remmingen die je hebt, kunnen zijn ontstaan als bescherming die je lichaam natuurlijkerwijze opbouwt bij spannende situaties. Om in ons natuurlijke zijn terug te komen, is het nodig onszelf vrij te gaan spelen, fysiek en mentaal. Stress die je lichaam heeft opgeslagen, moet weer afgerold worden. Dit gaat bij mensen niet vanzelf, we maken ons kleiner en vinden daar zelfs een bepaalde mate van acceptatie en comfort in.  Als jamcoach begeleid ik je om vanuit je natuur je sprong te nemen, je jamjump! 

ENERGIE EN EMOTIE

Om een zuiver beeld te krijgen van de uitdagingen en de stress in het huidige leven maken we een inventarisatie van alle activiteit. 

Daarbij nemen we de vragen: “leef ik nu in mijn kracht en vanuit mijn waarden?”, “Ervaar ik stretch of stress?”.

We kijken of er voldoende balans is tussen alle activiteiten en waar er overprikkeling en overstretch is.

Onze neiging om negatief – ofwel beschermend – te denken, spijt te hebben over wat voorbij is en ons zorgen maken over de toekomst is natuurlijk, het heeft een overlevingsfunctie. Vaak hebben we deze te sterk getraind. 

Daarom leert Mindfulness om niet (ver-) oordelend te zien waar je aandacht is in wie je op dit moment bent, wat je doet en wat je nastreeft. Het doel hierbij is om je energie bewust te verdelen en je te bevrijden van overprikkeling.

CONNECTIE EN PROTECTIE

Stress kan in interactie met anderen ontstaan via onze zintuiglijke waarneming in het hoofd, zoals horen en zien. Alles wat we zo binnenkrijgen interpreteren en verwerken we met ons hoofd. Met chemie en elektriciteit zetten we ons lichaam, via ons zenuwstelsel, aan tot connectie of protectie acties. 

Het lichaam merkt ook stress op zonder bewuste rationele interpretatie. Alle stress die we niet verwerken, houden we vast in het lichaam als blokkades en verkramping.

Recent is de neuroceptie-werking van de tiende hersenzenuw, de Nervus Vagus (NX) of zwerfzenuw, ontdekt. De NX zet het lichaam in protectie of connectie modus bij zowel piek- als chronische stress. Deze takt af naar onze gezichtsspieren en naar alle vitale organen als hart, longen, maag en darmen. Zo werkt overspanning door op de hele BodyMind.

Geluid en ademkracht werkt direct in op de NX knooppunten, die samenvallen met de chakrapunten. De energieflow, prana/ki, door de chakra´s kunnen we zien als een allereerste idee over werking van energie geleiding in ons lichaam via het zenuwstelsel.

"Chanting, rhythmic breathing and drumming form an ancient technology for directly synchronizing the mind/body complex, creating conditions for psychological and physical healing"

Layne Redmond  | drum therapist