Kracht

Natuurlijk zijn

We kennen allemaal de stress in ons jachtige hedendaagse leven. Niet de piekstress maar de aanhoudende speldenprikken trekken je weg uit je natuurlijke kracht of erger, je zet jezelf schrap, je fixeert en brandt op. Ritme is stressremedie #1! Jammen is vrij spelen, ontspannen. Zonder belemmerende remming spelen vanuit je natuurlijke zijn. Remmingen die je hebt, kunnen zijn ontstaan als bescherming die je lichaam natuurlijkerwijze opbouwt bij spannende situaties.

Om in ons natuurlijke zijn terug te komen, is het nodig onszelf vrij te gaan spelen, fysiek en mentaal. Stress die je lichaam heeft opgeslagen, moet weer afgerold worden. Dit gaat bij mensen niet vanzelf, we maken ons kleiner en vinden daar zelfs een bepaalde mate van acceptatie en comfort in.  Als jamcoach begeleid ik je om vanuit je natuur je sprong te nemen, je jamjump! 

Let the good vibes grow a lotta stronger…

Stress kan in interactie met anderen ontstaan via onze zintuiglijke waarneming in het hoofd, zoals horen en zien. Alles wat we zo binnenkrijgen interpreteren en verwerken we met ons hoofd. Met chemie en elektriciteit zetten we ons lichaam, via ons zenuwstelsel, aan tot connectie of protectie acties. 

Het lichaam merkt ook stress op zonder bewuste rationele interpretatie. Alle stress die we niet verwerken, houden we vast in het lichaam als blokkades en verkramping.

Recent is de neuroceptie-werking van de tiende hersenzenuw, de Nervus Vagus (NX) of zwerfzenuw, ontdekt. De NX zet het lichaam in protectie of connectie modus bij zowel piek- als chronische stress. Deze takt af naar onze gezichtsspieren en naar alle vitale organen als hart, longen, maag en darmen. Zo werkt overspanning door op de hele BodyMind.

Geluid en ademkracht werkt direct in op de NX knooppunten, die samenvallen met de chakrapunten. De energieflow, prana/ki, door de chakra´s kunnen we zien als een allereerste idee over werking van energie geleiding in ons lichaam via het zenuwstelsel.

Geluid, ritme en zang, met name mantra’s, passeren je drukke denkbrein en maken direct contact met je aandachts- en gevoelscentrum, je zenuwstelsel en je lijf. Je merkt dit als je je ogen sluit en naar muziek luistert of muziek maakt.

Mantra’s zijn “antieke technieken” voor een reset van je zenuwstelsel. Combinaties van adem en klank die je helpen los te maken wat vast zit en energie te activeren die je nodig hebt.

“Man – Tra” is een woord in Sankriet, de yoga taal, het betekent “gedachte beschermer”. Een mantra helpt je aandachtig te blijven, in focus, bij jezelf en positief… het beschermt je tegen het overweldigend gestuiter van je nooit stille interne gesprek, tegen onnodige angst of zorgen.

De yoga van klank en mantra’s heet nāda yoga. In nāda is ॐ (“OM”, of “AUM”) het mantra van mantra’s, dit is de bron van alle klanken die een mens kan maken.

In het ॐ symbool zijn 4 bewustzijnsniveaus verbeeld: “alert”, “droom”, “diepe slaap” en “één met je ziel”.

  Chanten van dit mantra centreert je, brengt je bij jezelf, bij je innerlijk weten.

"Chanting, rhythmic breathing and drumming form an ancient technology for directly synchronizing the mind/body complex, creating conditions for psychological and physical healing."

Layne Redmond  | drum therapist